erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
73197
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73197

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk één geheel, rest (woonhuis) van een hoeve met losstaande bestanddelen (Atlas van de Buurtwegen, 1845), van 1836. De hoeve groeide in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw uit tot een gesloten hoeve (Dépôt de la Guerre, 1872). Nummer 155 werd naar rechts verlengd, en met één bouwlaag verhoogd. Bakstenen gebouw van oorspronkelijk één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Datering door gesmeed ijzeren muurankers in de voorgevel: [1]836. Het oorspronkelijke gedeelte (nummer 153) is een dubbelhuis van vijf traveeën. Getoogde vensters (tweede helft van de 19de eeuw), voorheen beluikt, met hardstenen lekdrempels. Oorspronkelijke, rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting. De linkse zijgevel van nummer 153 behield zijn aandak met vlechtingen; smeedijzeren muurankers met krullen; in de geveltop, drie houten kozijnen.

Ingekort haaks gedeelte tegen de achtergevel van nummer 153, voorzien van een gedichte korfboogpoort en een klein houten kozijn, voorheen beluikt.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.