erfgoedobject

Koetshuis

bouwkundig element
ID: 732   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/732

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koetshuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Op deze plaats lag in de 18de eeuw een hoeve, op de Ferrariskaart (1771-1777) aangeduid als "Cense Hostert", en bestaande uit twee gebouwen. Ze lag op de rand van de heide, en was omgeven door een omhaagde boomgaard; een dreef verbond haar, en de kleine ertegenover gelegen hoeve, met de huidige Waterstraat. In de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1846) bestond de hoeve uit drie grote gebouwen en een kleiner dienstgebouw; ze schijnt omgracht. Door de aanleg van de Oude Beekstraat in de eerste helft van de 19de eeuw ging de rechtstreekse verbinding met de Waterstraat verloren. De plaats wordt thans met de benaming "Hosset" aangeduid.

Van de gebouwen bleef slechts een voormalig koetshuis bewaard, waarschijnlijk daterend uit midden 19de eeuw, en thans ingericht als woonhuis. Witgekalkt bakstenen gebouw van vier traveeƫn en een bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen), op een gepikte plint. De voorgevel is geritmeerd door middel van vier blinde rondbogen, waarbinnen van links naar rechts een verankerde bakstenen rondboogpoort, twee rechthoekige deuren in kalkstenen omlijsting, voorzien van een halfrond, blind bovenlicht, en, in de laatste travee, getoogde, eind 19de-eeuwse muuropeningen.

Aanbouwsel onder zadeldak tegen de rechterzijgevel.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996

Aanvullende informatie

Op de Primitieve kadasterkaart van 1812 worden de gebouwen (perceel 339), de tuin en een kleine weide omringd door een U-vormige gracht. Hosset was toen meer dan 21 ha groot en behoorde toe aan Josephus Athanasius Fisse, dokter in Munsterbilzen.

Vandaag zijn de terreinen verkaveld en verwijst de naam Hossetstraat in de verkaveling er nog naar.

  • DE MAEGD C. & VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.
Auteurs : Michiels, Marijke
Datum: 17-04-2018

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Koetshuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/732 (Geraadpleegd op 20-02-2020)