Teksten van Brouwerij De Koninck

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7332

Brouwerij De Koninck ()

"Brouwerij De Koninck" gelegen op de hoek met de Boomgaardstraat, de grensstraat tussen Antwerpen en Berchem. Oorspronkelijke bevond zich hier de afspanning "De Plaisanten Hof", die in 1827 werd aangekocht door Joseph Henricus De Koninck. Zijn weduwe Elisabeth Cop en haar tweede echtgenoot Johannes Vervliet vestigden hier in 1833 brouwerij "De Hand". De naam verwees naar het wapen op de grenspaal, die op de Mechelsesteenweg ter hoogte van de brouwerij de grens markeerde tussen Antwerpen en Berchem. In 1912 omgedoopt tot Société Anonyme Brasserie Charles De Koninck, ging de brouwerij in 1925 van start met de productie van "De Koninck", het nog steeds gebrouwen populaire bier van hoge gisting.

Het woonhuis vormde oorspronkelijk een hoekpand van één bouwlaag uit de vroege 19de eeuw, dat Charles De Koninck in 1862 met een tweede bouwlaag liet verhogen door de architect Lievin Van Opstal. De aansluitende brouwerijgebouwen ingeplant tussen Boomgaardstraat en Haringrodestraat, dateren uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw. Daarvan liggen de oudste rond de gekasseide binnenplaats aan de Boomgaardstraat.

Neoclassicistisch hoekpand met dubbelhuisopstand van vijf bij drie traveeën en twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met cordonvormende lekdrempels op de bovenverdieping, en een eenvoudige gevelbeëindiging. Rechthoekige vensters, beluikt en enkele betralied op gelijkvloerse verdieping, met afgeronde bovenhoeken en in geriemde omlijsting met oren op bovenverdieping. Rechthoekige deur in bandomlijsting.

In de Boomgaardstraat aansluitende, ten opzichte van rooilijn uitspringende, 19de-eeuwse brouwerijgebouwen rondom een gekasseide binnenplaats. Verankerde en beschilderde (straatzijde) baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen bedaking (nok parallel of loodrecht op de Boomgaardstraat, pannen). Diverse muuropeningen: rechthoekig, segment- en rondboogvormig. Bewaarde overluifelde houten laadluiken. Voorts recentere en hogere gebouwen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1862#218.
  • BAETENS R. 1984: Bierbrouwerijen en stokerijen, in BAETENS R. e.a., Industriële revoluties in de provincie Antwerpen, Antwerpen, 110.
  • HULSELMANS W. 1983: Alleen het "bolleke" bleef overeind op de Antwerpse brouwersmarkt. Brouwerij De Koninck bestaat 150 jaar, Gazet van Antwerpen 7 april, 19.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij De Koninck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/327217 (geraadpleegd op ).


Brouwerij De Koninck ()

"Brouwerij De Koninck" gelegen op de hoek met de Boomgaardstraat, laatstgenoemde grensstraat tussen Antwerpen en Berchem.

Oorspronkelijke afspanning "De Plaisante Hof" in 1827 gekocht door familie De Koninck, in 1833 definitieve vestiging van brouwerij "De Hand", naamgeving in verband met grenspaal met "Antwerpse hand" (zie huidig embleem van brouwerij).

Woonhuis met aansluitende brouwerijgebouwen uit de tweede helft van de 19de en de 20ste eeuw, ingeplant tussen Boomgaardstraat en Haringrodestraat, oudste gebouwen rond een gekasseide binnenplaats aan de Boomgaardstraat.

Dubbelhuis van vijf en drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevels met kordonvormende lekdrempels op bovenverdieping, eenvoudige gevelbeëindiging. Rechthoekige vensters, beluikt en enkele betralied op gelijkvloerse verdieping, met afgeronde bovenhoeken en in geriemde omlijsting met oren op bovenverdieping. Rechthoekige deur in bandomlijsting.

In de Boomgaardstraat aansluitende, ten opzichte van rooilijn uitspringende, 19de-eeuwse brouwerijgebouwen rondom gekasseide binnenplaats. Verankerde en beschilderde (straatzijde) baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen bedaking (Vlaamse pannen, nok parallel of loodrecht op de Boomgaardstraat). Diverse muuropeningen: rechthoekig, segment- en rondboogvormig. Bewaarde overluifelde houten laadluiken. Voorts recentere en hogere gebouwen.

  • BAETENS R. 1984: Bierbrouwerijen en stokerijen, in BAETENS R. e.a., Industriële revoluties in de provincie Antwerpen, Antwerpen, 110.
  • HULSELMANS W. 1983: Alleen het "bolleke" bleef overeind op de Antwerpse brouwersmarkt. Brouwerij De Koninck bestaat 150 jaar, Gazet van Antwerpen 7 april, 19.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij De Koninck [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7332 (geraadpleegd op ).