erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
73351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73351

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis met ommuurde tuin aan de linkerzijde; op de plaats van de tuin lag het aanpalend Oud Hospitaal (1845); ook de aanpalende Monseigneur Koningsstraat bestond toen nog niet. Het huis was in 1845 eigendom van de weduwe Magniet; A.G. Magniet was de laatste paardenpostmeester te Maaseik van 1859 tot 1880.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met drie afgewolfde dakvensters (Vlaamse pannen). Het gebouw dateert van 1629 (gevelsteen), maar de ordonnantie in Maasrenaissance-stijl werd in de eerste helft van de 18de eeuw vervangen door de huidige; de deur dateert van het midden van de 18de eeuw, en in het eerste kwart van de 19de eeuw werden de kruisen uit de vensters verwijderd om het gebouw een laatclassicistisch uitzicht te geven.

Bakstenen lijstgevel op een hoge kalkstenen plint met keldergaten; verhoogde begane grond. Geprofileerde mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles boven een mergelstenen fries. Smeedijzeren muurankers met krullen. Geprofileerde, mergelstenen druiplijst boven de benedenverdieping. Hardstenen muur- en hoekbanden. Twee mergelstenen cartouches met opschrift: ANNO/ 1629. Rechthoekige vensters (oorspronkelijk kruiskozijnen) in vlakke, kalkstenen omlijsting met negblokken. Rechthoekige rococodeur (midden 18de eeuw) met tweeledig bovenlicht in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met druiplijst en neuten; rocaillemotieven op de sluitsteen en posten.

Getrapte zijgevels van acht treden en topstuk, met gerestaureerde, mergelstenen afdekking; sporen van mergelstenen banden en smeedijzeren muurankers.

  • DANIELS G. & SANGERS W., Maaseik. Architectuur en Historie, Maaseik 1974.
  • JANSSEN R. & SANGERS W., Gids voor de stad Maaseik binnen de wallen, 1984.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.