erfgoedobject

Tweeledige hoeve

bouwkundig element
ID
73354
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73354

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweeledige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Tweeledige hoeve met oude kern, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845); toen eigendom van G. Wilkineth. De zuidvleugel omvat de langsschuur, de stal en het woonhuis, de vleugel ertegenover de stallen.

Sterk gerestaureerde gebouwen; van de oude kern getuigen de smeedijzeren muurankers met krullen (tweede helft 17de eeuw of 18de eeuw). Bakstenen gebouwen onder zadeldak (mechanische pannen). De oudste nog aanwezige ordonnantie schijnt te dateren uit de tweede helft van de 17de eeuw: de getoogde muuropeningen van het woonhuis, en de halfronde, thans gedichte bovenvensters.

De langsschuur heeft een korfboogpoort aan straatzijde. De tegenover liggende stal is L-vormig; de muuropeningen werden allemaal gewijzigd.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Tweeledige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73354 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.