erfgoedobject

Hoeve De Hoogte

bouwkundig element
ID: 73357   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73357

Beschrijving

U-vormige hoeve met mogelijk oude kern; de situatie op de Ferrariskaart (1771-77) is niet duidelijk. Aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845) in haar huidige vorm. Gebouwd door Martin Gessler, schilder te Maaseik, in 1825.

Woonhuis in de oostvleugel, aan straatzijde; ertegenover de schuur; beide vleugels met elkaar verbonden door de stalvleugel, ten zuiden. Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype; opkamer in de twee rechtertraveeƫn. Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel onder zadeldak (kunstleien), met smeedijzeren windwijzer met jaartal 18 [..]. Rechte smeedijzeren muurankers. Getoogde muuropeningen. Zijgevels met aandaken. In de rechterzijgevel een gevelsteen met initialen: M.G. (Martin Gessler) C.H./1825; eronder een hart.

De langschuur was oorspronkelijk een dwarsschuur. Witgekalkt bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen); gecementeerde plint. Gedichte korfboogpoort. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk; recente, rechthoekige schuurpoort onder houten latei. De stal is volledig verbouwd. Recente, grootschalige dienstgebouwen achteraan aansluitend op de hoeve.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve De Hoogte [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73357 (Geraadpleegd op 11-07-2020)