erfgoedobject

Tweeledige hoeve

bouwkundig element
ID: 73358   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73358

Beschrijving

Tweeledige hoeve met oude kern; aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als een langgestrekte hoeve; op dezelfde wijze in de Atlas van de Buurtwegen (1845), met een klein dienstgebouw aan de overzijde van het erf; de hoeve was toen al in twee eigendommen verdeeld.

De hoeve in haar huidige vorm werd sterk verbouwd vanaf het begin van de 20ste eeuw. Het oudste deel is het oorspronkelijke woonhuis met aansluitende stal, in de vijf linkertraveeën van de hoofdvleugel. Breedhuis van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de of eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerd bakstenen gebouw. Smeedijzeren muurankers. Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën. Rechthoekige vensters in gecementeerde omlijsting. Rechthoekige deur in houten kozijn. Linkerzijgevel met aandak.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Tweeledige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73358 (Geraadpleegd op 08-07-2020)