Hoeve Het Veerhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Veerhof

Beschrijving

Bij deze hoeve had de abdis van Thorn een veer, het zogenaamde Groot Veer. Eerste vermelding in 1467. Het veer raakte waarschijnlijk reeds voor de bouw van de Maasbrug in 1888 buiten gebruik.

Aangeduid als een langgestrekte hoeve, temidden van de omhaagde hovingen, op de Ferrariskaart (1771-77); in 1845 (Atlas van de Buurtwegen) uitgegroeid tot een gesloten complex, met ingang in de zuidzijde; de hoeve was toen eigendom van H. Beckers. Thans gesloten hoeve met volledig recente vleugel aan straatzijde, waarin zich het woonhuis bevindt.

Alleen de zuid- en westvleugels zijn oorspronkelijk: zij dateren uit de tweede helft 18de - eerste helft 19de eeuw. Gerestaureerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen). Poortgebouw in de zuidvleugel, voorzien van een korfboogpoort en een houten kruiskozijn.

Langsschuur achter aan het erf, voorzien van een korfboogpoort. Gevelsteen in de linkerzijgevel.

De stal in de noordvleugel dateert uit eind 19de - begin 20ste eeuw: bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen); dropmotief onder de dakrand; getoogde muuropeningen.

• BOONEN M. - e.a., 100 jaar in Heppeneert, 1975.
  • BOONEN M. , Enkele Maaseiker plaatsnamen , (Maaslandse sprokkelingen. Nova Series, 18, 1977, p. 37-39).