is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning In den Gulden Boom
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Stadswoning In den Gulden Boom
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning In den Gulden Boom
Deze vaststelling was geldig van tot
Voor het eerst vermeld in 1595. Gerestaureerd breedhuis van 1696 (gevelsteen), met huidige ordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw en gereconstrueerde benedenverdieping. In 1845 eigendom van M. Andries.
Twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voorheen gecementeerde, bakstenen lijstgevel op hardstenen plint. Houten kroonlijst op klossen boven geprofileerde, mergelstenen fries. Recente mergelstenen druiplijsten. Gevelsteen met afbeelding van een vergulde boom en opschrift: 1696/ IN DEN/ GVLDEN/ BOOM; erboven een tweede gevelsteen met wapenschild met Sint-Andrieskruis en ster. Getoogde vensters (strek). De benedenverdieping is een benaderende reconstructie van de oorspronkelijke winkelpui, naar sporen aanwezig in de gevel. De achtergevel was voorzien van geprofileerde, houten bolkozijnen, voorheen beluikt.
Interieur: fraaie Régence-schouw met stucwerk en Delftse tegels (midden 18de eeuw).
Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)