erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
7340
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7340
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jean van Dieren, naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims uit 1898. Samen met het aanpalende pand nummer 160 gesloopt voor een nieuwbouwflat in 1989.

Met een gevelbreedte van drie ongelijke traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel met een parement uit natuur- en hardsteen, waarvan de nadrukkelijk horizontaal gelede, asymmetrische compositie de klemtoon legt op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door geblokte pilasters, drielichten, balkons met doorgetrokken balustraden, een gebroken fronton op de eerste verdieping en een korfboogvenster op de tweede. Verder regelmatige registers van rechthoekige muuropeningen, en een klassiek hoofdgestel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1898#795.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2015


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7340 (Geraadpleegd op 23-01-2021)