Burgerhuis in eclectische stijl (158-160) ()

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jean van Dieren, naar een ontwerp door de architect Ernest Pelgrims uit 1898. Samen met het aanpalende pand nummer 160 gesloopt voor een nieuwbouwflat in 1989.

Met een gevelbreedte van drie ongelijke traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel met een parement uit natuur- en hardsteen, waarvan de nadrukkelijk horizontaal gelede, asymmetrische compositie de klemtoon legt op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door geblokte pilasters, drielichten, balkons met doorgetrokken balustraden, een gebroken fronton op de eerste verdieping en een korfboogvenster op de tweede. Verder regelmatige registers van rechthoekige muuropeningen, en een klassiek hoofdgestel.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1898#795.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/177471 (geraadpleegd op ).


Burgerhuizen ()

Nummers 158 tot 170. Reeks enkelhuizen in neostijlen uit begin 20ste eeuw. Natuurstenen lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen met verspringende kroonlijsthoogte, veelal verhoogde begane grond. Markante erkers en balkons, diverse muuropeningen.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7340 (geraadpleegd op ).