Teksten van Publieke waterpompen

Publieke waterpompen ()

Deze publieke pompen dateren uit het tweede kwart van de 18de eeuw en getuigen van de stedelijke waterbedeling in die periode.

Historiek

De pompen worden gedateerd 1742. Ze zijn het ontwerp van kunstenaar Jaspar de Liège uit Maastricht. De stadspompen vervingen in de loop van de 18de eeuw geleidelijk aan de stadsputten. Ze zijn een zeldzame getuigenis van de stedelijk waterbedeling voor het tot stand komen van de waterleiding. Aan de pompen waren pompmeesters verbonden.

Beschrijving

Het betreft vier publieke pompen die zich op de vier hoeken van de markt bevinden. Het zijn rechthoekige constructies van kalksteen op een vierkante sokkel, met een bekroning in de vorm van een siervaas.

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000305, Markt: 4 publieke pompen op de vier hoeken, Voorontwerp van lijst van monumenten en onmiddellijke omgeving als stadsgezicht (J. Gyselinck, 1983).
  • SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Pompen ()

Op de vier hoeken van de markt bevinden zich publieke pompen, gedateerd 1742. Het zijn rechthoekige constructies van kalksteen, op een vierkante sokkel, en met bekroning in de vorm van een siervaas. Ontwerp van Jaspar de Liège (Maastricht). De stadspompen vervingen in de loop van de 18de eeuw geleidelijk de stadsputten.

• DANIELS G. & SANGERS W., De Markt van Maaseik, Maaseik, 1972

Auteurs:  Schlusmans, Frieda