erfgoedobject

Standbeeld van de gebroeders van Eyck

bouwkundig element
ID
73402
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73402

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het standbeeld van de gebroeders van Eyck dateert uit 1863.

Historiek

Het standbeeld van de gebroeders van Eyck is een werk van architect L. Wiener uit 1863. Het standbeeld werd op 5 september 1864 ingehuldigd door Koning Leopold I.

Beschrijving

Het betreft een witmarmeren beeld op een sokkel van mergel- en hardsteen. De voorgestelde personen zijn de gebroeders van Eyck.

Het standbeeld draagt het volgende opschrift: “AEN/ JAN EN HUBRECHT/ VAN EYCK/ GEBOREN TE MAASEYCK EN INGEHULDIGD DOOR/ Z. M. LEOPOLD I/ 5 SEPTEMBER 1864”.

  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000305, Markt: standbeeld, Voorontwerp van lijst van monumenten en onmiddellijke omgeving als stadsgezicht (J. Gyselinck, 1983).
  • SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Markt

  • Is deel van
    Marktplein met dubbele rij lindebomen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Standbeeld van de gebroeders van Eyck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73402 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.