Burgerhuis met achterhuizen

Beschrijving

Dit neoclassicistisch burgerhuis met 19de-eeuwse gevelordonnantie is het resultaat van een samenvoeging van twee panden. Het achterhuis van Markt 24 en het achterhuis van Markt 25, gelegen in de Munnikenstraat, werden samengevoegd tot één geheel. Ze hebben een 17de-eeuwse kern maar een laatclassicistische gevelordonnantie uit het begin van de 19de eeuw.

Historiek

Oorspronkelijk vormde deze woning één geheel. Vermoedelijk ging het om een 17de-eeuws pand met een steile dakhelling en een Maaslandse krulgevel.

Later werd het pand opgesplitst in twee winkelpanden. Huis nummer 24 werd ‘De Lants Kroon’ genoemd (1718) en huis nummer 25 werd ‘Den Thoeren’ genoemd. De twee panden waren volgens de Atlas van de buurtwegen (1845) allebei voorzien van een achterhuis dat uitgaf op de Munnikenstraat. Beide huizen waren in 1845 eigendom van handelaar J. Feayn. Wanneer de twee panden opnieuw werden samengevoegd, is niet duidelijk. Het huidig uitzicht van het pand kan wel gedateerd worden in het derde kwart van de 19de eeuw.

Het gebouw aan de Munnikenstraat nummer 5 [3] en 7 waren oorspronkelijk twee huizen en vormden de achterhuizen van de woningen nummer 24 en 25 aan de Markt. Ze dateren in kern daterend uit tweede helft van de 17de eeuw en werden mogelijk in het eerste kwart van de 19de eeuw samengevoegd. Uit deze periode dateert de laatclassicistische gevelordonnantie.

Burgerhuis

Het betreft een breedhuis van het dubbelhuistype. Het pand telt zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen. Het bakstenen gebouw met lijstgevel rust op een kalkstenen plint en heeft een houten kroonlijst. De begane grond is verhoogd. Er bevinden zich vlakke baksteenpilasters op de hoeken.

De benedenverdieping heeft een winkelpui met hardstenen pilasters als posten en een houten puibalk. Oorspronkelijk bevond de ingang zich links (in nummer 24), maar nu is er een centrale ingang (in nummer 25). De tweede en derde bouwlaag worden gekenmerkt door rechthoekige vensters met harstenen lateien en hardstenen, kordon vormende lekdrempels. De zijgevels hebben aandaken en muurvlechtingen.

Achterhuizen

De twee woningen aan de Munnikenstraat werden samengevoegd tot één dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, thans weer gesplitst in twee woningen. Het is een bakstenen gebouw met lijstgevel op hoge kalkstenen plint met getraliede keldergaten en een houten kroonlijst op klossen. De rechthoekige vensters zijn gevat in een vlakke, kalkstenen omlijsting, met doorlopende onderdorpels in nummer 5 [3]. De oorspronkelijke deur is die van nummer 5 [3], deze is rechthoekig in een vlakke, hardstenen omlijsting op neuten. De deur van nummer 7 is een aangepast venster.
In de linker travee bevond zich tot in de jaren 1970 een gang naar het huis nummer 25 op de Markt, de deur die hier toegang toe gaf is thans gedicht.

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000383, Markt 24-25: pand, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1993).
  • SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.