is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in Maasstijl
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis en achterhuis in Maasstijl
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in Maasstijl
Deze vaststelling was geldig van tot
Breedhuis in Maasstijl, van 1690-1700. Het was voorzien van een achterhuis uitgevend op de Munnikenstraat, en was door een steeg of gang met deze straat verbonden (Atlas van de Buurtwegen, 1845); het was in 1845 eigendom van Ch. Richelle.
Enkelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen) met dakvenster. Bakstenen gebouw met lijstgevel op een hoge kalkstenen plint met keldergaten, het rechtse keldergat een verkleinde kelderdeur; verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op daklijstbalkjes. Geblokte, kalkstenen hoekbanden. Drie registers van gekoppelde vensters (oorspronkelijke kruiskozijnen, bolkozijnen op de bovenverdieping), in kalkstenen omlijsting met geblokte kalkstenen posten en kordon vormende, geprofileerde druiplijsten. Lage, rechthoekige deur in een zware, geprofileerde kalkstenen omlijsting met hoog bovenlicht, opgenomen in het vensterregister.
Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)