Postkantoor De Posthoorn

• is aangeduid als beschermd monument Postkantoor De Posthoorn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postkantoor De Posthoorn

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Oorspronkelijk De Posterie (1707), maar doorgaans De Rode Leeuw genaamd (Den Rooden Leuwe, 1616). Voormalig posthuis, waar het keizerlijk postkantoor van Tour en Tassis (Thurn und Taxis) gevestigd was; dit kantoor werd opgericht rond het midden van de 17de eeuw en groeide na de Vrede van Utrecht in 1713 uit tot één van de belangrijkste schakels in de Europese postverbindingen.

Breedhuis met kern uit de 17de eeuw, doch huidig classicistisch uitzicht uit het midden van de 18de eeuw. Het huis had dienstgebouwen die tot in de Halstraat reikten, en was in 1845 (Atlas van de Buurtwegen) eigendom van L. Eyckholt, rentenier. Vier traveeën en drie en een halve bouwlaag onder zadeldak (leien). Bakstenen gebouw met een lijstgevel op hoge, kalkstenen plint. Houten kroonlijst met neoclassicistische stucwerkfries (eind 19de eeuw). Recente mergelstenen gevelsteen. Getoogde vensters in een rechth. kalkstenen omlijsting met sluitsteen en smalle, geprofileerde druiplijst; verlenging van de posten onder de onderdorpels. Lage getoogde deur in een zware geprofileerde omlijsting van kalksteen; hoog bovenlicht zoals de vensters. Zijgevels met aandak en vlechtingen; in de rechterzijgevel, smeedijzeren muurankers en resten van mergelstenen speklagen.

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 69, 74).
  • BOONEN M., in: Maaseik. Ontstaan en groei van een grensstad, Antwerpen, 1994, p. 227.