is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Achterhuizen
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis met achterhuizen
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis met achterhuizen
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch burgerhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Oorspronkelijk twee huizen, de achterhuizen van Markt nummer 25 en nummer 26 (Atlas van de Buurtwegen, 1845) en in kern daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw; in (het eerste kwart van?) de 19de eeuw samengevoegd tot één dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); thans weer gesplitst in twee woningen.
Bakstenen gebouw laatclassicistische ordonnantie uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Lijstgevel op hoge kalkstenen plint met getraliede keldergaten. Houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in vlakke, kalkstenen omlijsting; doorlopende onderdorpels in nummer 5. De oorspronkelijke deur is die van nummer 5: rechthoekig in een vlakke, hardstenen omlijsting op neuten; de deur van nummer 7 is een aangepast venster.
In de linkertravee bevond zich tot in de jaren 1970 een gang naar het huis nummer 26 op de Markt; de deur die hier toegang toe gaf is thans gedicht.
Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)