Achterhuis in Maasstijl

Beschrijving

Oorspronkelijk het achterhuis van Markt nummer 27 (Atlas van de Buurtwegen, 1845); het maakt nog steeds deel uit van dit perceel. Breedhuis in Maasstijl uit het eerste kwart van de 18de eeuw. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).

Bakstenen gebouw met lijstgevel op hoge, kalkstenen plint; rechthoekige kelderdeur; licht verhoogde begane grond.

Houten kroonlijst op daklijstbalkjes. Kruiskozijnen als benedenvensters, bolkozijnen als bovenvensters, in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en duimen (kruiskozijnen); geprofileerde druiplijsten. Lage, rechthoekige deur in een geprofileerde kalkstenen omlijsting op neuten; bolkozijn (confer supra) als bovenlicht; kalkstenen trap.

Zijgevels met aandak en vlechtingen.