De voormalige stadshoeve heeft een kern uit de 17de eeuw maar het huidige uitzicht dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw.
De voormalige stadshoeve was oorspronkelijk één geheel van drie (nummer 14) en drie traveeën (nummer 16) onder een zadeldak (nok evenwijdig met de straat). De centrale bakstenen korfboogpoort hoort bij het nummer 14. Het huidige uitzicht dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, maar het gebouw heeft mogelijk een oudere kern uit de 17de eeuw (muurankers). Het is een bakstenen gebouw met verhoogde begane grond, met smeedijzeren muurankers met krullen en getoogde muuropeningen.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2014: Stadshoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/158187 (geraadpleegd op ).
Mogelijk voorheen één geheel, een voormalige stadshoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, die ontstond op de na de Franse tijd vrijgekomen plaats van het kruisherenklooster. Gerestaureerd in 1988.
Bakstenen gebouw van twee (nummer 14) en drie traveeën (nummer 16) en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verhoogde begane grond; kalkstenen keldergat, links. Het zijn nu twee enkelhuizen. Smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde muuropeningen. Bakstenen korfboogpoort (bij nummer 14).
Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 2005: Stadshoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/73443 (geraadpleegd op ).