erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
73449
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73449

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Boerenburgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De boerenburgerwoning is een restant van een voormalige stadshoeve uit de 18de eeuw en is één van de weinige overgebleven voorbeelden van vakwerkbouw in Maaseik.

Het gebouw is de woning van een voormalige stadshoeve, uit de 18de eeuw. Het is een breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak. Het is een bakstenen gebouw met de bovenverdieping van de voorgevel in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Bij de restauratie werd de overkraging gereconstrueerd en de benedenverdieping vernieuwd. Het dubbel ankerbalkgebint bestaat uit vijf ankerbalken, twee tussenstijlen, schoren in de eerste en derde travee, een aantal kleinere schoren, en drie regels. In de hoofdbalk zijn de initialen D R, het jaartal 1727, de afbeelding van een hondsploeg en het huismerk aangebracht. De huidige kruiskozijnen zijn een reconstructie, de gevel was vóór de restauratie voorzien van een ondervernieuwing uit het derde kwart van de 19de eeuw, en drie houten kozijnen op de bovenverdieping. De zijgevels hebben aandaken en vlechtingen.

  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000343, Stadscentrum met 36 monumenten, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1991).
  • Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73449 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.