erfgoedobject

Burgerhuis Magniet en schuur Sint-Agneteklooster

bouwkundig element
ID
73450
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73450

Juridische gevolgen

Beschrijving

Later hotel De Globe. Ruim breedhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder wolfsdak (mechanische pannen).

Bakstenen gebouw met lijstgevel op een kalkstenen plint; licht verhoogde begane grond. Houten kroonlijst op klossen. Gietijzeren muurankers. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting. Links een smeedijzeren hek tussen twee gecementeerde pijlers; via een voorheen gekasseid oprit is een schuur bereikbaar, die behoort bij het thans verdwenen agnetenklooster; de schuur staat reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), ze lag buiten het eigenlijke kloosterpand, te midden van de hovingen van het klooster.

Ruim, bakstenen gebouw uit de tweede helft van de 17de of de eerste helft van de 18de eeuw. Zadeldak (golfplaten). Recente korfboogpoort in de zuidelijke zijgevel. Deze gevel is de enige zichtbare: hij is voorzien van smeedijzeren muurankers met krullen, ronde uilengaten, en een aandak met vlechtingen en topstuk; mergelstenen sokkeltje waarop een kruis. De schuur is thans ingebouwd aan de linkerzijde.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005

Aanvullende informatie

In 1994 herbestemd tot sociale woningen door de sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak.
Auteurs : Vandeweghe, Evert, Verwinnen, Katrien
Datum: 23-12-2015

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis Magniet en schuur Sint-Agneteklooster [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73450 (Geraadpleegd op 28-02-2021)