erfgoedobject

Sint-Janshoeve

bouwkundig element
ID: 73454   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73454

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

De hoeve dateert van 1875 en vervangt de oude hoeve, die zich iets meer oostelijk bevond; die plaats wordt thans ingenomen door recente schoolgebouwen.

U-vormige hoeve, met rechts van het erf het woonhuis, achteraan de stallen, en links de langschuur; de verbinding tussen de schuur en de stallen is recent.

Het woonhuis is een bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen over de drie rechtse traveeën, één over de drie linkse traveeën; laatsgnoemd gedeelte werd recent eveneens tot twee bouwlagen verhoogd. Zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Gevelritmering door middel van vlakke, bakstenen pilasters. Baksteenfries onder de dakrand. Getoogde muuropeningen, de benedenvensters met hardstenen lekdrempels. De zijgevel is afgewerkt met baksteenlisenen; de mergelstenen gevelsteen met datering 1875 is afkomstig uit een dienstgebouw.

Bakstenen stalvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen), achteraan het erf; alleen de getoogde muuropeningen zijn oorspronkelijk. Bakstenen langschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), met recent aanbouwsel aan erfzijde en gewijzigde muuropeningen.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sint-Janshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73454 (Geraadpleegd op 08-08-2020)