Sint-Janshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janshoeve

Beschrijving

De hoeve dateert van 1875 en vervangt de oude hoeve, die zich iets meer oostelijk bevond; die plaats wordt heden ingenomen door recente schoolgebouwen.

U-vormige hoeve, met rechts van het erf het woonhuis, achteraan de stallen, en links de langsschuur; de verbinding tussen de schuur en de stallen is recent.

Het woonhuis is een bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen over de drie rechtse traveeën, één over de drie linkse traveeën; laatstgnoemd gedeelte werd recent eveneens tot twee bouwlagen verhoogd. Zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Gevelritmering door middel van vlakke, bakstenen pilasters. Baksteenfries onder de dakrand. Getoogde muuropeningen, de benedenvensters met hardstenen lekdrempels. De zijgevel is afgewerkt met baksteenlisenen; de mergelstenen gevelsteen met datering 1875 is afkomstig uit een dienstgebouw.

Bakstenen stalvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen), achteraan het erf; alleen de getoogde muuropeningen zijn oorspronkelijk. Bakstenen langsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), met recent aanbouwsel aan erfzijde en gewijzigde muuropeningen.