erfgoedobject

Sint-Janshoeve

bouwkundig element
ID
73454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73454

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De hoeve dateert van 1875 en vervangt de oude hoeve, die zich iets meer oostelijk bevond; die plaats wordt heden ingenomen door recente schoolgebouwen.

U-vormige hoeve, met rechts van het erf het woonhuis, achteraan de stallen, en links de langsschuur; de verbinding tussen de schuur en de stallen is recent.

Het woonhuis is een bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen over de drie rechtse traveeën, één over de drie linkse traveeën; laatstgnoemd gedeelte werd recent eveneens tot twee bouwlagen verhoogd. Zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Gevelritmering door middel van vlakke, bakstenen pilasters. Baksteenfries onder de dakrand. Getoogde muuropeningen, de benedenvensters met hardstenen lekdrempels. De zijgevel is afgewerkt met baksteenlisenen; de mergelstenen gevelsteen met datering 1875 is afkomstig uit een dienstgebouw.

Bakstenen stalvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen), achteraan het erf; alleen de getoogde muuropeningen zijn oorspronkelijk. Bakstenen langsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), met recent aanbouwsel aan erfzijde en gewijzigde muuropeningen.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sint-Janshoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73454 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.