erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
73470
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73470

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve(?), waarschijnlijk daterend uit het einde van de 18de of de eerste helft van de 19de eeuw. Het goed was in 1845 (Atlas van de Buurtwegen) eigendom van M. Vlecken, burgemeester van Maaseik. Het staat niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). Van de oude kern rest alleen het hoge gebouw achteraan het erf; het was in 1845 een deel van een langgestrekt gebouw dat met zijn voorgevel op de straat lag. Het huidige gebouw aan straatzijde bestond in die periode nog niet; de datering ervan is onduidelijk. Het oorspronkelijke gebouw telt thans twee + vier traveeën en één bouwlaag op souterrain, onder steil zadeldak (mechanische pannen).

Baksteen, verankerd met smeedijzeren muurankers met krullen. Steunberen, één in de zuidgevel, twee in de noordgevel. De oost- en westgevel zijn voorzien van aandaken. Geprofileerde, mergelstenen kroonlijsten in de noor- en Zuidgevel. De gevels zijn geritmeerd door middel van lisenen. Getoogde vensters; twee getraliede, rondboogvormige keldervenstertjes. In de westgevel, getoogde deur met bovenlicht en getoogde, bakstenen tussendorpel; de deur is bereikbaar via een steektrap tussen muurwerk en een brug met een verankerde, getoogde boog.

Ten oosten, paardenstal met bakhuis, in een bakstenen gebouw van zeven traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakoven onder zadeldakje tegen de noordgevel. De westgevel is voorzien van een rondboogvormig laadvenster onder zadeldak in de tweede travee. Getoogde vensters. Verankerde korfboogdeuren met hardstenen sluitsteen. De oostgevel is heropgericht in zijn oorspronkelijke toestand. Kleine, getoogde vensters, een rondboogdeur met hardstenen sluitsteen in de middentravee met laadvenster erboven. De zuidgevel heeft gelijkaardige vensters en deur, doch zonder verankering; Zijgevels met aandak en muurvlechtingen.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73470 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.