Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Hoeve in 1711 vermeld als Knoopshooft en eigendom van Joanna Francis de Fostiers; in 1749 eigendom van Verschuyl, evenals het Bartelshof in 1810 verkocht.
De hoeve is een oude stichting, die opklimt tot de eerste ontginning van het dekzandgebied buiten Maaseik in de 14de eeuw; de hoeve bestond reeds vóór 1600 en hoorde bij de eerste acht hier vermelde hoeven.
Thans langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaa onder zadeldak (mechanische pannen). Het woonhuis werd volledig vernieuwd. Schuur en stal van witgekalkte baksteen op gecementeerde, gepikte plint. De stal was oorspronkelijk een potstal. De stalpoort, oorspronkelijk rondboogvormig of getoogd, is thans gedicht; korfboogvormige schuurpoort. Links van het erf, de voormalige schaapsstal (tweede helft 19de eeuw).
de FRAIPONT S., Wurfeld, Maaseik, 1953.
MERSCH G. in: Maaseik. Ontstaan en groei van een grensstad, Antwerpen, 1994, p. 131-147.
Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)