erfgoedobject

Stadswoning van 1939

bouwkundig element
ID
73480
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73480

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning van 1939
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1939 opgetrokken rijwoning van twee bouwlagen en twee traveeën onder een pannen zadeldak. De modernistisch getinte lijstgevel is opgebouwd in rode baksteen boven een hardstenen plint met keldervenster. De smalle deur- en brede venstertravee bevatten rechthoekige muuropeningen met afgeronde dagkanten, hardstenen lekdrempels en similisteen lateien. Kenmerkend zijn verder: het getrapt verdiept portaal met de toegangsdeur, het venstertje met kleurrijk glas in lood, het verheven gevelvlak met afgeronde hoek in de venstertravee, en de deels zwarte pannen dakrand doorbroken door een driekwartzuil op een geprofileerde console. Recent schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99791 (bouwvergunning 25.04.1939).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning van 1939 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73480 (Geraadpleegd op )