erfgoedobject

Conciërgewoning en restaurant

bouwkundig element
ID: 73486   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73486

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1924 naar de plannen van de architecten L. Spéder en J. Vanderveken opgetrokken conciërgewoning en restaurant bij het door pelgrims druk bezochte Mariapark van de paters kapucijnen (nummer 75), in een architectuur die overeenkomsten vertoont met de door dezelfde architecten gebouwde Voorzorgwijk.

Naast de toegangspoort tot het park gelegen hoekpand van twee bouwlagen en drie traveeën aan de Bankstraat, drie traveeën aan de Sint-Franciscusweg en een achteruitbouw met tuinmuur. De gevel met hardstenen plint heeft op de begane grond rondboogvormige muuropeningen en in de tweede bouwlaag rechthoekige vensters, waarvan het centrale bekroond is door een als puntgevel uitgewerkt dakvenster in het pannen zadeldak. Verder: hardstenen kordons, dito sluitstenen en een toegangsportaal in een licht verheven gevelvlak onder een gekorniste waterlijst en een rondboognis met Mariabeeld. Een recente verbouwing amputeerde de hoekpenant en creëerde een verdiept portaal met nieuwe toegangsdeur in de linkse travee.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 84285 (bouwvergunning 28.07.1924).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Conciërgewoning en restaurant [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73486 (Geraadpleegd op 17-10-2019)