erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
73491
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73491

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van vier rijwoningen dat in 1911 naar ontwerp van C. Goemans gebouwd werd op de site van de toen gesloopte brouwerij Den Temst, getuige het opschrift "DEN TEMST / 1911". De enkelhuizen van drie bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak, hebben picturaal uitgewerkte lijstgevels met lijnen en ontlastingsbogen in witte baksteen, en worden getypeerd door een massieve, hardstenen plint met keldergaten en voetenschrapers, en door een als penantengevel opgevatte bovenbouw met als drielicht uitgewerkte balkonvensters in de tweede bouwlaag. Kenmerkend zijn voorts de schouder- en spiegelboogvormige vensters en deuren met getralied zijlicht en bovenlicht in de eerste bouwlaag, de balkons met hardstenen balkonplaat op sierconsole en gebuikte, gietijzeren balustrades, en de sierlijke kroonlijst op modillons. Het oorspronkelijke schrijnwerk bleef overal bewaard.

Nummers 1-7: hebben in de eerste bouwlaag een Frans balkon, een halfrond balkon in de tweede bouwlaag, rechthoekige vensters in de bovenste bouwlaag, en op schouderbogen uitlopende penanten in de bovenbouw.

Nummers 3-5: hebben rechthoekige balkons in de tweede bouwlaag, licht getoogde vensters in de derde bouwlaag, en penanten die uitlopen op rondbogen met voluutsluitsteen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73060 (bouwvergunning 27.07.1911); dossier 73081 (bouwvergunning 10.08.1911).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73491 (Geraadpleegd op )