erfgoedobject

Classicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
73492
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73492

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch breedhuis uit het derde kwart van de 18de eeuw dat opgevat is als een dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een steil leien zadeldak met sporen van een aandak en een laadvenster onder een zadeldakje met schild. De verankerde lijstgevel - gecementeerd en voorzien van schijnvoegen - wordt getypeerd door vlak omlijste steekboogvensters in de bovenbouw en een waterlijst en spiegelfries onder de gekorniste kroonlijst. Naar aanleiding van de opsplitsing in twee enkelhuizen in 1912 (C. Goemans) werd de gevel aangepast, onder meer door verbreding van de vensters op de begane grond. Het inmiddels weer tot één geheel herenigde pand werd in het laatste kwart van de 20ste eeuw voorzien van een garagepoort.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73521 (bouwvergunning 29.02.1912).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistische stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73492 (Geraadpleegd op )