erfgoedobject

Bel-etageburgerhuis

bouwkundig element
ID
73495
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73495

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bel-etageburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gaaf bewaarde bel-etagewoning met art-deco-inslag die in 1932 ontworpen werd door C. Goemans als een enkelhuis van drie bouwlagen onder een plat dak met een getoogde kroonlijst in similisteen. De lijstgevel, opgetrokken in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen en witte similisteen, wordt getypeerd door een sokkelvormige onderbouw waarin een deur en een garagepoort, en door een als gevelbrede erker uitgewerkte bovenbouw die steunt op gestileerde consoles en beƫindigd word door een houten kroonlijst op siermodillons. Het oorspronkelijke schrijnwerk bleef volledig bewaard: de houten deur en garagepoort met bovenlichten zijn nog voorzien van hun oorspronkelijke, geometrische diefijzers, en de vijflichten in de driezijdige erkers hebben nog hun ramen met driehoekige roeden in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 91977 (bouwvergunning 08.02.1932).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bel-etageburgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73495 (Geraadpleegd op )