erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
73501
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73501

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In 1915 naar ontwerp van O. Devos gebouwde burgerwoning van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een brede, risalietvormige venstertravee en een smalle deurtravee. De bakstenen lijstgevel wordt gekenmerkt door het picturaal spel van lijnen, ontlastingsbogen en decoratieve patronen in witte baksteen, en op de art nouveau geïnspireerde vormen: het schrijnwerk en het hoefijzerboogvormig bovenlicht van de deur en het dito afgewerkte venster op de begane grond. Voorts eerder classicerende bovenbouw met een balkon, voorzien van een smeedijzeren balustrade en een hardstenen balkonplaat op voluutconsoles, en in de bovenste bouwlaag rondboogvensters, waarvan één als tweelicht uitgewerkt.

Het oorspronkelijke schrijnwerk met gebogen tussenstijlen en roeden bleef enkel bewaard in de deur en het venster van de begane grond.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76450 (bouwvergunning 20.04.1915).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73501 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.