erfgoedobject

Geheel van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
73516
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73516

Juridische gevolgen

Beschrijving

Door M. Benoît in 1938 als één modernistisch geheel ontworpen reeks van drie rijwoningen van twee bouwlagen en twee traveeën. De lijstgevels zijn voorzien van een begane grond met gele ceramische tegels op een hardstenen plint en een bovenbouw van gele baksteen met verheven gevelvlakken in contrasterende rode baksteen, alle onder rood leien mansardedaken met ver vooruitspringende houten kroonlijsten. De brede venstertraveeën hebben verheven borstweringen onder hardstenen lekdrempels met druipsteen, in nummer 71 links geflankeerd door een vlaggenmast. De smalle deurtraveeën met toegangsdeur in een portaal met afgeronde hoek, bevatten in de bovenbouw verschillende venstervormen: een halve ovaal in nummer 69, een rondboogvenster met metalen borstwering in nummer 71, en een half rondboogvenster in nummer 73.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossiers 98927, 98928, 98952 (bouwvergunning 28.04.1938).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73516 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.