erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
73525
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73525

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuizen met picturaal uitgewerkte lijstgevels die gekenmerkt worden door banden en ontlastingsbogen in witte baksteen, een hardstenen plint en steekboogvensters met hardstenen lekdrempels.

Nummers 11-21 werden opgetrokken naar ontwerp van F. Vandeput, met doorgaans twee traveeën, twee bouwlagen en een mezzanino onder doorlopende pannen zadeldaken. Nummer 11 behield als enige in de rij zijn oorspronkelijke houten kroonlijst op sierconsoles met dropmotief. Met uitzondering van de poort van nummer 17 (1947, architect Jotthier) bleef de gevelwand gaaf bewaard.

Nummers 23-25: werden in 1908 gebouwd als een geheel van twee enkelhuizen met twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, en een gevel die verticaal geleed wordt door pilasters die uitlopen op een bogenfries met hardstenen consooltjes.

Nummer 27 werd een jaar later gebouwd, in 1909, en heeft een risalietvormige venstertravee, een gedeeltelijk bewaarde bakstenen tuinmuur met spiegel en een smeedijzeren poort.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 70055 (bouwvergunning 11.06.1908); dossier 70853 (bouwvergunning 17.05.1909); dossier 105528 (bouwvergunning 15.10.1947).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het voorheen tot de reeks behorende nummer 27 werd inmiddels gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73525 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.