erfgoedobject

Geheel van stadswoningen

bouwkundig element
ID
73526
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73526

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van drie rijwoningen die in 1878 werden opgetrokken in rode en gesinterde baksteen en opgevat zijn als enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen met een mezzanino onder een doorlopend pannen zadeldak.

De lijstgevels zijn strak geritmeerd door de rechthoekige deuren en vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, en sterk horizontaal geleed door de hardstenen plint, de decoratieve borstweringen en ontlastingsbogen in gesinterde baksteen in de bovenbouw, de cordonvormige lekdrempels in de mezzanino, en de houten kroon- en tandlijst op klossen (enkel bewaard in nummer 39). Voorts decoratieve parapets in gietijzer ter hoogte van de tweede bouwlaag. Nummer 35 met oorspronkelijk schrijnwerk in de venstertravee. Nummer 37 behield zijn oorspronkelijk schrijnwerk, met uitzondering van het venster in de tweede bouwlaag.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 32504 (bouwvergunning 06.05.1878).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geheel van stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73526 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.