erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
73544
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73544

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1911 naar ontwerp van C. Goemans gebouwde burgerwoningen, opgevat als enkelhuizen van twee traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder zadeldaken, met eclectische penantengevels die gekenmerkt worden door het decoratieve spel van lijnen en ontlastingsbogen in witte baksteen, een hardstenen plint, en de volumewerking van verdiepte traveeën, met hoefijzer-, rond-, steekboog- en rechthoekige vensters. De ontwerptekening van 1911 toont een volledig symmetrisch ensemble met art-nouveaugetinte hoefijzerboogvensters, Franse balkons en klassieke balkons op hardstenen balkonplaten met gietijzeren balustrades, geheel naar het model van de huidige nummers 1 en 3. De gevel van nummer 7 - en vermoedelijk ook die van nummer 5 - werd in 1945 hersteld (omwille van oorslogsschade?): de rechthoekige en hoefijzerboogvensters in het souterrain (nummer 7), de eerste en tweede bouwlaag werden er vervangen door steekboogvensters zonder balkons. Hierdoor ging de oorspronkelijke symmetrie van het geheel verloren. Nummer 1 heeft een afgeschuinde hoek en een twee traveeën brede zijgevel annex bakstenen tuinmuur aan de Sint-Barbarastraat.

Nummer 7 werd in 1945 voorzien van een dakkapel.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 73134 (bouwvergunning 24.08.1911); dossier 104085 (bouwvergunning 08.08.1945).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73544 (Geraadpleegd op )