erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
73545
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73545

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgevat als enkelhuizen van drie traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak, met lijstgevels in classicistische stijl die horizontaal geleed zijn door de hoge, hardstenen plint met souterrainvensters, de spiegels in de borstweringen van de verhoogde begane grond, de kordons, de lekdrempels - doorgetrokken in de tweede bouwlaag -, en de kroonlijst. Kenmerkend zijn de vlak omlijste muuropeningen op de verhoogde begane grond en het balkon op hardstenen voluutconsoles. Enkel het oorspronkelijke schrijnwerk van de deur bleef bewaard: paneeldeuren met lijstwerk en een hoofdgestel onder een bovenlicht, voorzien van glas in lood in nummer 4. Beide panden zijn voorzien van recente dakkapellen.

Nummer 2: heeft een bepleisterde gevel en nog de oorspronkelijke balkonbalustrade in gietijzer met geometrische, bloem- en bladmotieven.

Nummer 4: werd volledig ontpleisterd en heeft een recente balkonbalustrade.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73545 (Geraadpleegd op )