erfgoedobject

Woonhuis met Christusbeeld

bouwkundig element
ID
73546
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73546

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gecombineerd breed- en diephuis dat in zijn huidige vorm vier traveeën en drie bouwlagen telt en samengesteld is uit een zeker tot de 18de eeuw opklimmend diephuis met een verankerde puntgevel en een rond 1850 te dateren uitbreiding met een eenvoudige lijstgevel, geknikt ingeplant ten opzichte van de oudere kern. Het gecementeerde/bepeisterde geheel, gekenmerkt door een grijs geschilderde plint en rechthoekige muuropeningen, werd in 1931 aangepast naar ontwerp van bouwkundige J. Bertrand, door verkleining van de vensters en verhoging van het 19de-eeuws volume, waardoor de oorspronkelijke mezzanino werd omgevormd tot een volwaardige bouwlaag.

Ter hoogte van de tweede bouwlaag hangt een gekruisigde Christus onder een houten luifel met windborden en het onderschrift "I H S".

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 91567 (bouwvergunning 13.04.1931).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woonhuis met Christusbeeld [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73546 (Geraadpleegd op )