Stadswoning Den Loop des Hemels of De Groenen Sint Eloije

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een ontpleisterde lijstgevel in classicistische stijl, die gekenmerkt wordt door rechthoekige vensters met hardstenen dorpels, een waterlijst onder de steigergaten en een eenvoudige houten kroonlijst. Het breedhuis ontstond uit een minstens tot de 17de eeuw opklimmend diephuis in zogenaamde traditionele bak- en zandsteenstijl, met een trapgevel waarvan de top in 1848 verwijderd werd omwille van de toevoeging van een derde bouwlaag. Van de oude kern getuigen de speklagen en de aangepaste kruisvensters met negblokomlijstingen en dubbele ontlastingsboogjes.

De pui is het resultaat van interne veranderingen in 1940.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie