erfgoedobject

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
7356
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7356

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1865 opgetrokken in opdracht van de heer J.F. Corthals, door Joannes Franciscus Scheepers. Van deze aannemer zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit de periode van begin jaren 1860 tot begin jaren 1900.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de gevelcompositie een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met afgeronde bovenhoeken, gevat in geriemde omlijstingen. Een klassiek hoofdgestel met panelenfries en houten kroonlijst en tandlijst op uitgelengde consoles, vormt de gevelbeëindiging. Bewaard houten vensterschrijnwerk, gietijzeren parapetten en voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 572#1038.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2017


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7356 (Geraadpleegd op 07-05-2021)