erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 73567   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73567

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Als enkelhuis opgevat diephuis van drie traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een schilddak met dakkapel. Achter de vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw aangepaste lijstgevel, gaat een oudere kern schuil. De bepleisterde gevel wordt gekenmerkt door vensters met typisch neoclassicistische omlijstingen - geriemd, met decoratieve sluitsteen en festoenen - en smeedijzeren parapets. Voorts horizontale geleding door de hardstenen plint met cassetten, de geprofileerde puilijst, de doorgetrokken lekdrempels in de bovenbouw, de waterlijst onder de met schijven afgedekte steigergaten en de houten kroonlijst.

Recentelijk vernieuwd schrijnwerk.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73567 (Geraadpleegd op 12-08-2020)