erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 736   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/736

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Breedhuis van het enkelhuistype, uitspringend ten opzicht van de rooilijn. Gedateerd op de deurlatei 1783, doch oudere kern, te oordelen naar de smeedijzeren, 17de-eeuwse muurankers met krullen. Bakstenen gebouw van drie traveeƫn en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), thans voorzien van een recent bakstenen parement. Lijstgevel met laat-classicistische ordonnantie en Lodewijk XVI-reminiscenties: rechthoekige muuropeningen in een kalkstenen omlijsting, met een gesculpteerde imitatiesluitsteen met gestileerd bloemmotief. De vensters hebben een sponningbeloop en duimen, de deur heeft een verzogde profilering en een gesculpteerde fries op de latei.

Zijgevels met aandak en vlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/736 (Geraadpleegd op 29-01-2020)