erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
73611
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73611

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Merkwaardig hoekhuis dat in 1936 door L. Dierickx ontworpen werd in neotraditionele stijl - wellicht omwille van de stijleenheid met de huizen op de Kapucijnenvoer -, en opgetrokken is in baksteen met verwerking van witte natuursteen. Het geheel is een complex volume, gevormd door een éénlaags gedeelte aan de Redingenstraat met aparte dienstingang, en een tweelaags gedeelte met een hoofdingang die uitkijkt op de kruising van de Kapucijnenvoer en de Tervuursevest. Het geheel is afgedekt met een complexe dakstructuur van geknikte schilddaken (deels kunstleien, deels pannen) en wordt gekenmerkt door een afgeschuinde plint met keldergaten - voorzien van gebogen diefijzers - , korfboogdeuren met ruitmotief boven de sluitsteen, klooster- en kruisvensters onder strekse ontlastingsboog, en als puntgevel uitgewerkte dakvensters, met schouderstukken, muurvlechtingen en topstuk.

Vermoedelijk oorspronkelijk schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 96250 (bouwvergunning 06.01.1936).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73611 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.