Modernistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis

Beschrijving

Fraai modernistisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak, in 1935 door P. Stevens ontworpen en opgevat als een dubbelhuis met een smalle deurtravee, verdiept in de bovenbouw, en twee brede venstertraveeën. De evenwichtige lijstgevel heeft een parement van bruine en gele baksteen en is sterk horizontaal geleed door de sokkel in bruine baksteen, de brede vensters met lekdrempels in zwarte keramische tegels, de overstekende betonnen puilijst, het bandvenster in de verdiepte muurpartij en de sterk overkragende, afgeschuinde kroonlijst (hout). De deur, in een massieve omlijsting van witte natuursteen en geflankeerd door twee ronde vensters, is bekroond door een natuurstenen reliëf met de voorstelling van een naakte, zittende vrouw met olielamp.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95491 (bouwvergunning 07.06.1935).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie