erfgoedobject

Modernistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
73612
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73612

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Fraai modernistisch burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak, in 1935 door P. Stevens ontworpen en opgevat als een dubbelhuis met een smalle deurtravee, verdiept in de bovenbouw, en twee brede venstertraveeën. De evenwichtige lijstgevel heeft een parement van bruine en gele baksteen en is sterk horizontaal geleed door de sokkel in bruine baksteen, de brede vensters met lekdrempels in zwarte keramische tegels, de overstekende betonnen puilijst, het bandvenster in de verdiepte muurpartij en de sterk overkragende, afgeschuinde kroonlijst (hout). De deur, in een massieve omlijsting van witte natuursteen en geflankeerd door twee ronde vensters, is bekroond door een natuurstenen reliëf met de voorstelling van een naakte, zittende vrouw met olielamp.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95491 (bouwvergunning 07.06.1935).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Modernistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73612 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.