erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
73621
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73621

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Goed in het straatbeeld geïntegreerde burgerwoning in neoclassicistische stijl, ontstaan uit twee eenlaagse huisjes die in 1838 met een bouwlaag verhoogd werden en in 1932 volgens het ontwerp van architect Algoet naar huidig model samengevoegd, verhoogd en verbouwd werden tot een dubbelhuis van vier traveeën op de begane grond, vijf traveeën in de bovenbouw en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel wordt getypeerd door een met pseudo-banden gecementeerde begane grond, rechthoekige vensters met geschilderde platte bandomlijstingen in de bovenbouw, doorgetrokken lekdrempels in de tweede bouwlaag, een balkon met smeedijzeren balustrade in de derde bouwlaag, en een houten tand- en kroonlijst op kleine modillons.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 347 (bouwvergunning 13.06.1838); dossier 92160 (bouwvergunning 13.06.1932).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73621 (Geraadpleegd op )