erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoningen

bouwkundig element
ID
73628
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73628

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bakstenen rijwoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, met lijstgevels die gekenmerkt worden door een lage, hardstenen plint, en banden, ontlastingsbogen en siermotieven in gesinterde baksteen.

Nummers 42-48 werd als geheel opgetrokken in 1884, met een doorlopende lijstgevel die sterk horizontaal geleed wordt door de hardstenen plint, de dito lekdrempels die als cordon zijn uitgewerkt in de tweede bouwlaag, de licht getoogde vensters in de bovenbouw met omlijstingen en borstweringen van gesinterde baksteen, en de fries van pseudo-spiegels onder de houten kroonlijst.

Nummers 88-92 werden samen in 1894 gebouwd. Nummers 88-90 hebben bakstenen lijstgevels met een om de vensters van de bovenbouw lopende booglijst en doorgetrokken lekdrempels. Nummer 92 in neoclassicistische stijl is bepleisterd en voorzien van pseudo-banden, licht verheven borstweringen en vensteromlijstingen met oren, chutes, siersluitsteen en festoenen in de bovenbouw, en een hoofdgestel met waterlijst, een langgerekte spiegel en een houten tand- en kroonlijst die doorloopt in nummer 90.

Nummers 109-115 dateren van 1897 en hebben een ietwat verhoogde begane grond, steekboogvormige vensters en deuren - de laatste in een omlijsting met zandkalkstenen hoekblokken en hardstenen rechtstanden -, een getrapte bakstenen puilijst, en in de tweede bouwlaag vensters met doorgetrokken lekdrempels en een booglijst onder een bakstenen cordonlijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 41048 (bouwvergunning 30.07.1883); dossier 55924 (bouwvergunning 05.07.1894); dossier 60037 (bouwvergunning 18.10.1897).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73628 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.