erfgoedobject

Eclectische ensemble van drie winkelhuizen

bouwkundig element
ID: 7363   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7363

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit eclectische ensemble van drie winkelhuizen werd gerealiseerd rond 1900 in opdracht van meester steenhouwer Th. Pirson, wonende in de Anselmostraat. Hij sprak bouwmeester F. Sel-Caluwaerts aan voor het ontwerp.

Het ensemble bestaat uit drie winkelhuizen van drie bouwlagen en twee tot drie traveeën onder zadeldaken. Elk huis kreeg een totaal andere façade, maar door de natuurstenen parementen en de telkens terug kerende zware ornamenten, vormen ze een fraaie eenheid. Opdrachtgever meester steenhouwer Th. Pirson maakte van deze huizen een goed uithangbord voor zijn zaak.

De linker woning op nummer 7 kreeg een klassieke gevelbeëindiging met een lijstgevel met kroonlijst op klossen en tandfries. Van de brede korfbogige poortdoorgang en winkelpui op de begane grond bleef enkel een fragment van het natuurstenen kader over. De bovenverdieping werd als één geheel uitgewerkt, geordonneerd door geprofileerde rondbogen op kolossale pilasters en driekwartzuilen neerkomend op een brede puilijst met gevelbreed balkon met natuurstenen leuning. Rechthoekige (tweede verdieping) en rondboogvensters, eerstgenoemde onder gestrekte waterlijst.

De centrale woning op nummer 9 is het meest opvallend vormgegeven, met neo-Vlaamse renaissance hoektoren en in- en uitzwenkende topgevel. De smalle linker travee kreeg beneden een rondbogige deuropening, een rondboogvenster op de eerste verdieping en een als hoektorentje uitgewerkte tweezijdige erker op de bovenverdieping. Deze erker is bekroond met een leien spits met klokkenstoel, een fantasierijk element dat zeldzaam geworden is in het straatbeeld. De twee venstertraveeën worden met in- en uitzwenkende geveltop beëindigd, die het jaartal 1900 draagt. Dit geveldeel is verder gemarkeerd door een korfbogig breed etalagevenster op de begane grond, twee rechthoekige deurvensters met brede balustrade op de bel-etage en twee rondboogvensters op de bovenverdieping. Het schrijnwerk in ramen en deur is niet bewaard.

De rechter woning op nummer 11 telt twee traveeën en is de smalste woning van de drie. De woning kreeg een klassieke natuurstenen lijstgevel met doorlopende lekdrempels, kordons en klassieke gevelbeëindiging met kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in entablementomlijsting en borstwering op de tweede en rondboogvensters op de derde verdieping. Een recente winkelpui verving de korfbogige deuropening en etalagevenster.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 121.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectische ensemble van drie winkelhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7363 (Geraadpleegd op 30-10-2020)