erfgoedobject

Traditionele stadswoningen

bouwkundig element
ID
73634
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73634

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditionele rijhuizen die volgens archiefgegevens in 1737 in opdracht van het aanpalende zwartzusterklooster (Zwartzustersstraat 2) opgetrokken werden en samen met de belendende panden nummers 70-72 in 1739/1740 aan particulieren verhuurd werden.

Het ensemble bestaat uit twee enkelhuizen van twee traveeën (nummers 74-76) en een dubbelhuis van drie traveeën (nummer 78), elk met twee bouwlagen onder een doorlopend leien zadeldak dat voorzien is van dakkapellen onder een leien schilddakje en een aandak met schouderstukken en muurvlechtingen. De gekalkte gevels worden gekenmerkt door rechthoekige deuren met bovenlicht, rechthoekige vensters in negblokomlijstingen - veelal met een naar kruisvensters verwijzend dubbel ontlastingssysteem en op de begane grond voorzien van houten luiken -, muurankers met kram en krul en een tandlijst boven de steigergaten.

Het 19de-eeuwse schrijnwerk van vensters en deuren bleef bewaard.

Tegen de achtergevels van nummer 74 en 76 staan lagere bijgebouwen met lessenaarsdak die, net zoals de bovenbouw van de hoofdvolumes, opengewerkt zijn door kleine, vierkante vensters in een zandkalkstenen omlijstingen. In de achtergevel van nummer 78 bevindt zich een deur in een zandkalkstenen rondboogomlijsting met rechthoekig bovenlicht. De buitendeuren met smeedijzeren hengsels bleven bewaard.

Interieur

Oorspronkelijke structuur van bepleisterde moer- en kinderbalken; Régenceschouw met stucwerkversiering in nummer 76; en gaaf bewaarde dakstructuur.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Traditionele stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73634 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.