In de 17de eeuw werden nummers 85 en 87 vermoedelijk als één woning gebouwd, die in de tweede helft van de 19de eeuw opgesplitst en aangepast werd tot twee breedhuizen van twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak.
In de 17de eeuw werden nummers 85 en 87 vermoedelijk als één woning gebouwd, die in de tweede helft van de 19de eeuw opgesplitst en aangepast werd tot twee breedhuizen van twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak dat voorzien is van aandaken met schouderstukken en muurvlechtingen.
Nummer 85: enkelhuis van drie traveeën, waarin het keldergat in het trottoir, de ankers met kram en krul ter hoogte van de begane grond, de voormalige kruisvensters met dubbele ontlastingsboogjes, de naar kloostervensters verwijzende ontlastingsboogjes in de middelste en rechtertravee, en de gedichte steigergaten refereren aan de 17de-eeuwse toestand van het pand.
Ten gevolge van de opsplitsing van het pand in de tweede helft van de 19de eeuw werd de gevel aangepast en vermoedelijk bepleisterd: de kruisvensters werden van hun kruisen ontdaan, de kloostervensters verbreed en in de linkertravee tot een deur omgevormd, en in de bovenbouw van de middelste travee werd een venster bijgemaakt. Tegelijkertijd werden de hardstenen lekdrempels en dito plint toegevoegd.
De dakkapel dateert van 1965.
Nummer 87 kreeg in 1968 een volledig nieuw gevelparement (gewijzigde ordonnantie) en een dakkapel.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)