erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
73636
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73636

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In de 17de eeuw werden nummers 85 en 87 vermoedelijk als één woning gebouwd, die in de tweede helft van de 19de eeuw opgesplitst en aangepast werd tot twee breedhuizen van twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak.

In de 17de eeuw werden nummers 85 en 87 vermoedelijk als één woning gebouwd, die in de tweede helft van de 19de eeuw opgesplitst en aangepast werd tot twee breedhuizen van twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak dat voorzien is van aandaken met schouderstukken en muurvlechtingen.

Nummer 85: enkelhuis van drie traveeën, waarin het keldergat in het trottoir, de ankers met kram en krul ter hoogte van de begane grond, de voormalige kruisvensters met dubbele ontlastingsboogjes, de naar kloostervensters verwijzende ontlastingsboogjes in de middelste en rechtertravee, en de gedichte steigergaten refereren aan de 17de-eeuwse toestand van het pand.

Ten gevolge van de opsplitsing van het pand in de tweede helft van de 19de eeuw werd de gevel aangepast en vermoedelijk bepleisterd: de kruisvensters werden van hun kruisen ontdaan, de kloostervensters verbreed en in de linkertravee tot een deur omgevormd, en in de bovenbouw van de middelste travee werd een venster bijgemaakt. Tegelijkertijd werden de hardstenen lekdrempels en dito plint toegevoegd.

De dakkapel dateert van 1965.

Nummer 87 kreeg in 1968 een volledig nieuw gevelparement (gewijzigde ordonnantie) en een dakkapel.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 119040/6013 (bouwvergunning 18.02.1965); dossier 121183/6812 (bouwvergunning 12.11.1968 & 02.12.1968).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73636 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.