Traditionele stadswoningen

Beschrijving

Traditionele breedhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen, met mogelijk tot de 17de eeuw opklimmende kernen en sterk verbouwde gevels met dubbelhuisopstand.

Nummer 97 was eertijds bekend als "Sint-Jan" en kreeg in 1989 boven de deur een zandkalkstenen gevelsteen met opschrift "St JAN / Ao 1613". De verankerde gevel wordt gekenmerkt door een deur in negblokomlijsting, en dito omlijste vensters met hardstenen lekdrempels en dubbele ontlastingsboogjes. Merkwaardig is de in het metselwerk ingewerkte houten balk en de ogenschijnlijke aanzet van een dak- of laadvenster onder de kroonlijst.

Nummer 99, "den Bijstandt" genoemd, heeft een verankerde lijstgevel die wordt gekenmerkt door vensters in negblokomlijstingen met hardstenen lateien en dito lekdrempels, een deur met bovenlicht - van elkaar gescheiden door een zandkalkstenen kalf -, en gedichte steigergaten. De afgeschuinde plint in blauwe hardsteen werd in 1963 bij de versmalling van de deur (en interieurwijzigingen?) toegevoegd.

Het dak werd volledig vernieuwd en voorzien van twee dakvlakvensters.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 117829/5660 (bouwvergunning 30.05.1963).