erfgoedobject

Klooster

bouwkundig element
ID
73649
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73649

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee woningen die deel uitmaken van een minstens tot de 18de eeuw opklimmende en ingekorte vleugel die mogelijk behoorde tot het voormalig klooster der Predikheren en grenst aan een ingesloten tuin die van de straat is afgesloten door een bakstenen tuinmuur met spiegels en een tuinpoort.

De aan de straatzijde afgeschuinde vleugel telt twee bouwlagen onder een deels leien, deels pannen zadeldak met dakschild en heeft met schijnvoegen gecementeerde en verankerde lijstgevels - twee traveeën breed aan de straatzijde en vijf traveeën aan de tuinzijde - die worden gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen in een vlakke natuurstenen omlijsting.

De tuinpoort - een getraliede vleugeldeur in een omlijsting met gedeeltelijk gecementeerde bakstenen rechtstanden onder een zandkalkstenen entablement - en het rechtse gedeelte van de tuinmuur werden ter vervanging van een oudere poort opgetrokken in 1843.

 • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 3565 (bouwvergunning 22.06.1843).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Klooster der predikheren

 • Is gerelateerd aan
  Onze-Lieve-Vrouw-ten-predikherenkerk en klooster

 • Is deel van
  Sint-Annastraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73649 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.