erfgoedobject

Laatclassicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
73650
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73650

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatclassicistische woning die rond 1800 in een grote, door de Dijle afgezoomde tuin werd opgetrokken als een vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met een smeedijzeren windwijzer. De oorspronkelijk bepleisterde gevels worden gekenmerkt door een hoge, gecementeerde plint, door rechthoekige muuropeningen - ter hoogte van de begane grond gevat in een negblokomlijsting met kwarthol profiel en trapeziumvormige sluitsteen, en in de bovenbouw voorzien van hoekblokken -, door muurankers, en steigergaten onder een eenvoudige, houten kroonlijst. De zolderruimte onder het dak wordt verlicht door drie dakkapellen. Recenter eenlaags toegangsvolume en aanpalend magazijn.

De tuin was oorspronkelijk aan de straatzijde afgesloten door een smeedijzeren poort, opgehangen tussen pijlers met een zandkalkstenen basement, een gecementeerde, bakstenen schacht en een zandkalkstenen entablement.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Laatclassicistische stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73650 (Geraadpleegd op )